Reklama
 
Blog | Jaromír Hájek

PSE Nemoc šílených prezidentů

Institut lékařského výzkumu v Queenslandu královské nemocnici Brisbane  ve spolupráci   Creutzfeld-Jakobovou  nadací  z   Bernu uveřejnily  v  americkém lékařském časopise The Journal of the American Medical Association hypotézu o nemoci PSE Prezidentis- Spongiform Encefalopatis   , tzv.  NEMOCI  ŠÍLENÝCH  PREZIDENTŮ . Jedná se o obdobu teorie  BSE profesora Stanley B. Prusinera  , přičemž jako průvodní znaky této nemoci se uvádí : 

 

Narušení části mozku, kdy  nastává útlum  kognitivních funkcí,  zejména kritického myšlení a  úsudku .Postižená  osoba má  trvalé bludy a občas ztrácí kontrolu nad svým počínáním. Studie dále pokračuje popisem hledání původce choroby a metodikou výzkumu , ke kterému  patří  i studium DNA.   Hypertrofované ego  tyto chorobou postižené  jedince  dovádí ke skálopevnému přesvědčení , že všemu nejen rozumí , ale rozumí nejlépe  a  proto také nepřipouští  jakékoliv jiné názory.  Touto nemocí jsou ohroženi prezidenti  a  vůbec lidé zastávající  vysoký úřad. Symptomem je  u  nemocného na příklad přesvědčení ,že se stal „ Bohem “  a  že si může dovolit cokoliv. Z  historie známe například  Alexandra Makedonského ,  neblomně    přesvědčeného  o svém „božství“.           

Příklady prezidentů, u kterých je oprávněné podezření na chorobu  PSE  :

Reklama

Prezident  Středoafrické republiky Jean-Bedel Bokassa, který  například proslul svým výstředním chováním a  i hrůznými činy. Když studenti odmítli nosit uniformy,které jim ušila jeho manufaktura, nechal je zatknout .  Vlastnoručně   potom utloukl 17 studentů  vlastní, císařskou ebenovou holí a asi stovku jich nechal popravit,  některé z nich předhozením krokodýlům. Nejlepší kousky svých obětí schovával  do chladicích boxů, aby je později konzumoval. V našich zeměpisných šířkách není kanibalizmus  obvyklý, ale  drzý justiční čekatel, by se   měl mít   přesto na pozoru. A  „ Bursíkové“  jakbysmet.

 

Prezident jistého afrického státu s výraznou potřebou osobní dominance , pěstuje svoji image  největšího vůdce tím, že se holedbá  svojí potencí. Přejmenoval se na „ Umbeki nasala Kharo-togo mensila Bach uruki“ , což v překladu znamená „ Kohout,který dohoní každou slepici“. Prezident jednoho Evropského státu zase hned po svém zvolení,zdůraznil svůj image tím, že se  bez velkého skrývání odebral vše oslavit s  příslušnicí leteckého personálu.  Ale hezké od něho bylo, že ještě před tím  stihl pronést  vyvážený projev k  národu, kde vyzdvihl  rodinu,  jako pilíř státu.

 

Bývalý prezident  JAR Thabe Mbeki  popíral existenci nemoci AIDS způsobené virem HIV a  doporučoval nemocným  léčit příznaky česnekem, řepou a čínskými okurkami.  Prezident Václav  Klaus  zase popírá  globální oteplování  , jeho nebezpečí a možný podíl lidstva.  Známé jsou jeho výroky „Globální oteplování způsobené lidmi je nesmyslná fikce. Dá se naopak předpokládat, že když se oteplí oceán, nad Antarktidou bude více sněžit a masa ledovců naroste.“Narovinu 19. 9. 2006  .Na otázku, jestli lidské aktivity neničí životní prostředí, odpovídá Klaus: „To je takový nesmysl, že snad větší jsem neslyšel.“ HN 16.5.2007. (Poškozování životního prostředí zařadil do seznamu sociálních hříchů nedávno mimo jiné i Vatikán)

 

PSA totiž  zesiluje vtíravě utkvělé myšlenky , které zvláště u starších dominantních jedinců přecházejí v blud. Jeho základem je neotřesitelnost vlastních názorů, navzdory všem důkazům. Jedinec  sám nese svůj blud jako svůj znak i  štít a cválá proti všem. Cválá proti  Enviromentalistům  a  NGOistům  …….. kteří jsou  na stejné úrovni jako komunisté  (Varšava 2005) Cválá proti Evropské unii   Unie je stejně nebezpečná jako bývalý Sovětský svaz.(www.idnes.cz 16.11.08) Cválá jako pravý, třebas osleplý král a poslední rytíř, v tomto kontextu smutné postavy.

 

V neutrálních sférách ovšem zůstává  dotyčný plně výkonný. Avšak zcela zbytečně znovu a znovu útočí – blud ho ovládá, začíná utiskovat  a narušovat jiné aktivity. Čím vyšší  společenský post má   jedinec se syndromem  PSE , tím méně se porucha rozeznává. Přenos bludu na družiníky je častým jevem, zvaným  „folie en deux ,en tropien, troi….en mille – tedy bláznění ve dvou,ve třech…..nebo v tisíci.

Sociologové  označují tento jev,jako projev  „skupinové hlouposti“ . Krajním případem je tzv. „groupthink“. Je to chování malé, vysoce soudržné skupiny vybavené rozhodovací mocí. Tato skupina je nepřístupná informacím zvenku a operuje pouze v mantinelech, které jí vymezil vůdce. Za těchto okolností se žádný člen neopováží poukázat na chyby. Ohrozil by jednak své postavení, jednak své členství ve skupině. Může jít o skupinu vedení hokejového klubu,  představenstva firmy nebo i   kanceláře prezidenta  republiky , tedy cokoli chcete…………….

 

Prameny  : 

Koukolík  , Tuček  ,  internet