Reklama
 
Blog | Jaromír Hájek

Nová studená válka a starý ruský imperializmus

Historické povědomí v Německu je patrně nezvykle přecitlivělé (a to je správně!) , avšak  ze západoevropského hlediska je vědomí viny ve vztahu k minulosti  víceméně normou. Britské  vědomí viny za masakry a vykořisťování  v bývalých koloniích je tak pevně zakotveno ve školních osnovách, že žáci bývají pořádně překvapeni, když narazí na někoho, kdo tvrdí, že impérium mělo i své světlé stránky. Političtí předáci se  jménem svých národů omlouvají za činy, jež se staly před desetiletími, ba staletími, a za dávné i nedávné zločiny a nepravosti. Od Vietnamu přes apartheid a otroctví  až po bombardování Německa Spojenci – to vše  je předmětem zevrubného zkoumání   nejlepšími historiky.

Zatím co  v Německu proběhla sebereflexe   minulosti  a  obdobným způsobem  se  otevírala v devadesátých letech i diskuze v Rusku , je za Putina všechno jinak. Učebnice dějepisu vydané za Jelcina byly vyměněny za nové, schválené Vladimírem Vladimirovičem. Jakoby neexistovaly  Moskevské procesy  , Gulagy  i  zpráva Nikity Chruščova na XX,sjezdu v roce 1956  o  masovém vraždění a represích obyvatelstva . O celé hrůze Gulagu má Rusko jediné muzeum, toto je však 1500km za Moskvou v Permu.

Jádro věci spočívá v tom, že stalinistická verze druhé světové války je nyní nejdůležitějším mýtem, v rámci vlastního obrazu Ruska. Ruská posedlost  „Velkou vlasteneckou válkou“ nepřipouští, že válka byla víceméně zaviněna Stalinem . Ruští školáci se nyní učí, jak skvělá byla sovětská éra . Zde platí povzdech genia Járy  Cimrmana  :  Budoucnost máme jistou, jenom ta minulost se nám neustále mění…….

Reklama

Stalin trpěl atrofii svalstva levé ruky a  nepochybně  byl duševně nemocen . Světoznámý profesor Vladimir Michailovič Bechtěrev,který byl k němu povolán 23.prosince roku 1927 diagnostikoval u něho    paranoiu. Ještě ten večer byl pan profesor otráven, zřejmě na pokyn Stalina. Lékařské konzilium následně vydalo rozhodnutí vyjmout profesorův mozek k dalšímu zkoumání a tělo okamžitě spálit.(!) Jeho syn, nadějný inženýr byl za stalinských procesů rovněž zavražděn.

Proč  Putin vůbec potřebuje Stalina, to má Rusko tak nízké sebevědomí , že je třeba oslavovat tento symbol krutých zločinů ?  Samozřejmě je též symbolem  Velké vlastenecké“ , ale podle historiků nezaslouženě. V této válce vyhráli stateční ruští  (vlastně sovětští) vojáci i  přes Stalinovy omyly  a  chyby. Například je známo, že v roce 1939 nechal zlikvidovat většinu důstojníků od plukovníka výše.

 Je to asi takové , jako kdyby se německé děti učily, že Hitler měl sice své chyby, ale skoncoval s krizí, dal lidem práci a postavil dálnice. Mohli bychom v tom případě  Německu důvěřovat ?

Je rozšiřována    karikaturní představa, že Evropská unie,  NATO  a  USA  jsou nebezpeční pokrytci , kteří  si vytkli cíl zničit Rusko. Sám Putin přirovnal  v roce 2005  Ameriku  k Hitlerovu Německu. Mládež je vychovávána xenofobní protizápadní propagandou. Organizace   mládeže  NAŠI   , posměšně nazývaná  Putinjugend   a  je svému staršímu vzoru nápadně podobná.Čeští  studenti, kteří loňského roku jeli vlakem přes celé Rusko se setkali s velmi přátelskými Rusy , ale také s nedůvěrou vůči cizincům .Když  se  mladí Rusové dozvěděli , že se jedná o Čechy , vykřikovali radar a hrozili pěstmi. Oficielní vládní list  Rossijskaja gazeta  dokonce oprášil lež ze sovětské éry, že zavraždění polských důstojníků v Katyni bylo ve skutečnosti nacistickým zločinem.  

Rusko již několik let podniká cílevědomou expanzivní politiku prostřednictvím investic a kapitálu . Investuje do energetických firem a distribuční infrastruktury. Minulý měsíc    v průběhu Ekonomického fóra v polské Krynici, se hlasitě i potichu mluvilo o rostoucím ruském vlivu ve středoevropské energetice. „Jako by Moskva měla tajný plán, jak krok za krokem obnovit pozici bývalého Sovětského svazu, tentokrát pomocí ekonomických vazeb, znělo v kuloárech. “

Když se podíváme  na přiloženou mapu, vidíme, že za několik let, bude možno zrádným satelitům přivřít kohoutek s plynem , jakmile to bude zapotřebí, aniž by  byl ohrožen obchod se západní částí Evropy. Ropovod družba v podstatě dožívá a během několika let bude vyřazen z provozu.  Rusko  se tím nikterak netají a  buduje nové terminály  v oblasti Baltického  a Severního moře .  Záměr stanovený na desítky let dopředu  probíhá podle  Putinovy dizertační práce  :

Lukáš Tichý :

„Základní tezí této disertační práce je, že cílem odvětví přírodních zdrojů je zvýšit geopolitickou sílu Ruska. To v praxi znamená čtvero. Kreml chce evropským zemím zabránit, aby diverzifikovaly své zdroje energetických dodávek, zejména plynu. Chce posílit svou kontrolu mezinárodního trhu s plynem. Chce získat „příslušenství“ – distribuční a skladovací kapacity – v západních zemích. A také chce tento majetek využívat k politickému nátlaku.“

Rusko je největším státním útvarem na naší planetě  s rozlohou 17 000 000 km2 . Je to země s obrovským přírodním bohatstvím  i  lidskými zdroji. Velká země však má i velké problémy:

Alarmující  znečištění prostředí   oblastí, ve kterých žije  30%   40% obyvatelstva.

Nedostatečně rozvinutá infrastruktura  a  primitivní ekonomika ( slova Dmitrie Medvěděva ).

Vysoká úmrtnost obyvatelstva, jedna z nejvyšších na světě. Muži se v průměru nedožívají ani 60let (!) , u nás 73 let, na západě 77 let. Každým rokem ubývá Rusku  ¾ miliónu obyvatel.

Nedá mi to  a  musím se ptát :

           Proč  raději Rusové nevěnují prostředky na tolik žádoucí výstavbu svého teritoria, na  svých  17 000 000 km2  a  věnují se expanzi  do jiných zemí ?  Proč se nesnaží raději lépe pečovat o svoji zem  a  o  své obyvatelstvo?

           Proč  Rusko chce stavět plynovody  namísto na pevnině v moři , kde je to 3 – 4 násobně dražší. Cožpak  jsou u nás teroristi. nebo  s nimi  střední a východní Evropa válčí   a  provoz  plynovodu nelze v 21.století  a v dnešní mírové době smluvně zajistit ?

           Proč  od 17. srpna 2007 pravidelně létají nosiče atomových bomb strategické bombardéry TU 95  k americkým a kanadským břehům , či  nalétávají na americké letadlové lodě , tak jako za  té staré dobré studené války ?

           Proč  a  k čemu potřebují Rusové vojenské námořní základny ve středomoří ?

Nevypadá snad  tohle v souvislosti  s  obnovou  takřka kultu Stalina a protizápadní propagandou v Rusku  skutečně  jako nová studená válka  ? A nevyhlíží to jako starý ruský imperializmus ?

Jedinou naší pojistkou, či záchranou je zde  stmelená Evropská  unie  a  její síla.. Tento hospodářský gigant  s půl miliardou obyvatel se stane  po ratifikaci Lisabonské smlouvy supertěžkou váhou . Sjednocená Evropská unie bude pro Rusko silným partnerem     pro vzájemný obchod se potřebují oba.

Poznámka: Při poválečném jednání  v Moskvě už trochu zoufalý  Lawrence  Steinhard poznamenal : Každý pokus  o  sblížení ze strany Británie nebo Spojených států se zde nutně vykládá, jako projev slabosti……Mám zkušenost, že reagují pouze na sílu  a  tam, kde síly použít nelze,  na blbé orientální handrkování.   

 

Výše uvedené skutečnosti nejsou  výmysly  a  autor  opravdu není rusofob. Pouze  na základě dostupných informací  je zde dokumentován současný stav. Pokud by jste však chtěli vidět i do  (možné naší) budoucnosti , zajeďte se podívat do Karlových Varů.  Zde už tak docela naše zákony neplatí . Ne že by české kapitalistické rychlokvašky byly méně neomalené,  ale ruští bodygardi  mají výcvik v Afganistanu   a Rusové  dávají přeci jenom   tlustší obálky  . A  co si má tedy počít ten nebohý magistrátní úředník? 

Prameny  :   Edward Lucas    Nová studená válka 

                     RESPEKT

                      Lukáš  Tichý   Natoaktual.cz  

N.S.IMG.jpg